13. 01. 2020 |
Sajtóközlemény
|
Author
Skytoll

A fizetős útszakaszok használatához eddig 10 és 30 napos vagy 1 éves – az adott naptári év január 1-jétől a következő naptári év január 31-éig érvényes – matricát kellett váltani, ezeket a matricatípusokat most újabb egészíti ki: 365 napos érvényességű autópálya-matrica is forgalomba kerül.

„Szlovákia egyike azoknak az országoknak, ahol a járművezetők 365 napos érvényességű elektronikus autópálya-matricát használhatnak. Ezáltal igazságosabbá válik a fizetős útszakaszok használata az olyan járművezetők és autótulajdonosok számára, akik nem az év elején vásárolnak matricát, ők ugyanis az általuk kiválasztott és megfizetett 12 hónapig használhatják a fizetős úthálózatot“ – jelentette be Matej Okáli, a SkyToll társaság elnök-vezérigazgatója.

Az új típusú autópálya-matrica 365 napig lesz érvényes, beleértve azt a napot is, amelyet a fizetős útszakaszokat használni kívánó autós a matrica megvásárlásakor az érvényesség kezdőnapjaként meghatározott. A már használatban levő más autópálya-matrica típusokhoz hasonlóan a 365 napos matrica esetében is lesz járműre és utánfutóra érvényes matrica.

A 365 napos autópálya-matrica érvényességének a vásárláskor meghatározható legkorábbi dátuma a vonatkozó törvény értelmében 2020. február 1. A 2020 folyamán megvásárolt 365 napos autópálya-matrica ára megegyezik az éves matrica árával, azaz 50 euró + áfa lesz.

A 10 napos, 30 napos és az éves matricákhoz hasonlóan a 365 napos autópálya-matrica megvásárolható lesz az eznamka.sk internetes portál, az eznamka mobilalkalmazás, az önkiszolgáló berendezések/pontok segítségével vagy az értékesítési helyeken.

„Ha az ügyfél az autópálya-matrica megvásárlásakor megadja a mobilszámát vagy az e-mail-címét, a matrica érvényességének lejárta előtt legkésőbb 3 nappal a rendszer erre a tényre figyelmeztető üzenetet küld a számára. Ugyanez a lehetőség a 365 napos matrica esetében is fennáll“ – tette hozzá Matej Okáli.

A egy járműre történő matricavásárlás esetén változik a rendszám megadásának a módja. Eddig a jármű forgalmi rendszámát csak egyszer kellett megadni, ezentúl azonban kétszer kell ezt megtenni. A változással elsősorban a járművezetőknek kívánunk kedvezni, akik azt kérték, hogy a hibásan megadott rendszám esetén ne kelljen reklamáció utján korrigálni a vásárlást. Nem kell kétszer megadni a forgalmi rendszámot a csoportos matricavásárlás esetén, tehát ha egynél több járműre vásárol valaki elektronikus autópálya-matricát.