Az autópálya-matrica más járműre vagy pótkocsira nem vihető át. Az alább részletezett esetekben azonban az ügyfél (az „ügyfél” fogalmának meghatározását l. az Autópálya-matrica menüpontban a Fogalomértelmezések cím alatt) kérelmezheti a megvásárolt érvényes autópálya-matricával rendelkező jármű, illetve pótkocsi regisztrációs adatainak a módosítását.

A megvásárolt autópálya-matricákat nyilván tartó rendszerben szereplő adatok módosítása csak abban az esetben kérhető, ha ugyanannak a járműnek/pótkocsinak a rendszáma és/vagy a járművet/pótkocsit nyilvántartó ország (felségjel) változik meg, ez azt jelenti, hogy nem változik a jármű/pótkocsi, sem pedig a megvásárolt autópálya-matrica típusa és érvényessége. A módosítást az ügyfél elsősorban az alábbi esetekben kérelmezheti:

  • külföldön vagy a Szlovák Köztársaságon belül más járásban nyilvántartott jármű bejelentése a szlovák járműnyilvántartásba,
  • elvesztett vagy eltulajdonított rendszámtábla cseréje, melynek során változik a gépjármű/pótkocsi forgalmi rendszáma.

A megvásárolt autópálya-matricákat nyilvántartó rendszerben szereplő regisztrációs adatok módosítása a www.eznamka.sk internetes portálon vagy a kiemelt értékesítési helyeken kérelmezhető, ez utóbbiak jegyzéke az Ügyfélszolgálati irodák menüpontban a Kiemelt értékesítési helyek cím alatt található.

A gépjármű/pótkocsi regisztrációs adatainak módosítását kérelmező ügyfél a gépjármű/pótkocsi forgalmi rendszámát érintő módosítást igazoló alábbi iratokat – az internetes portál használatakor elektronikus formában – köteles bemutatni:

  • az eredeti forgalmi engedély fénymásolata vagy az eredeti forgalmi rendszámra kiállított kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetését igazoló okmány (ún. fehér kártya) fénymásolata vagy az eredeti forgalmi rendszámot tartalmazó biztosítási kötvény fénymásolata vagy az eredeti forgalmi rendszámot tartalmazó (megfelelt minősítésű) műszaki adatlap / környezetvédelemi igazoló lap fénymásolata,
  • a jármű új forgalmi engedélyének fénymásolata,
  • a Nyugta autópálya-matrica megvásárlásáról, egyszerűsített számla vagy a Nyugta autópálya-matrica megvásárlásáról, számla fénymásolata.

Az eredeti és az új okirat fénymásolatában minden esetben szerepelnie kell a gépjármű mindkét egyértelmű azonosító adatának, azaz a VIN (alvázszám) azonosítónak és a forgalmi rendszámnak is; a VIN azonosítónak azonosnak kell lennie mindkét okiratban (mivel az autópálya-matrica nem vihető át más járműre vagy vontatmányra).

A megvásárolt autópálya-matricákat nyilvántartó rendszerben végrehajtott módosítások alapján a szolgáltató (a „szolgáltató“ fogalmának meghatározását l. az Autópálya-matrica menüpontban a Fogalomértelmezések cím alatt) az ügyfélnek Igazolás adatmódosításról című igazolást ad ki.