Az ügyfél (az „ügyfél” meghatározását l. az Autópálya-matrica menüpontban a Fogalomértelmezések cím alatt) az autópálya-matrica árát az alábbi módokon egyenlítheti ki:

 • az „eznámka“ logóval megjelölt értékesítési helyeken készpénzben és/vagy készpénz nélkül fizetőkártya (bankkártya) segítségével,
 • a www.eznamka.sk internetes portálon készpénz nélkül fizetőkártya (bankkártya) segítségével,
 • a mobileszközökre telepíthető „eznamka“ mobilalkalmazás használatával készpénz nélkül fizetőkártya (bankkártya) segítségével,
 • a határátkelőkön működő értékesítési helyeken felállított önkiszolgáló berendezéseken keresztül készpénz nélkül fizetőkártya (bankkártya) segítségével.

Az Útdíjbefizetéseket kezelő szervezet által az autópálya-matrica árának kiegyenlítése céljából elfogadott fizetőkártyák (bankkártyák) jegyzéke a Letölthető dokumentumok menüpont alatt érhető el (az „Útdíjbefizetéseket kezelő szervezet” meghatározását l. az Autópálya-matrica menüpontban a Fogalomértelmezések cím alatt).

Az autópálya-matrica megvásárlásáról a Szolgáltató (a „szolgáltató“ fogalmának meghatározását l. az Autópálya-matrica menüpontban a Fogalomértelmezések cím alatt) az ügyfélnek Nyugta autópálya-matrica megvásárlásáról, egyszerűsített számla elnevezésű bizonylatot állít ki. Az internetes portálon lebonyolított csoportos autópálya-matrica vásárlása esetén kiállított bizonylat neve: Nyugta autópálya-matrica megvásárlásáról, számla.

A fenti bizonylatok az általános forgalmi adóról szóló 222/2004. törvény vonatkozó rendelkezéseiben az egyszerűsített számlára/számlára megállapított valamennyi kelléket, valamint az autópálya-matricáról és egyéb törvények módosításáról szóló 488/2013. törvény vonatkozó rendelkezéseinek hatályos szövege értelmében (a továbbiakban: „az autópálya-matricáról szóló 488/2013. törvény hatályos szövege”) az autópálya-matrica megvásárlását igazoló bizonylatra vonatkozó valamennyi kelléket tartalmazzák.

 

A SIKERTELEN/BEFEJEZETLEN INTERNETES AUTÓPÁLYAMATRICA-VÁSÁRLÁS LEGGYAKORIBB OKAI

A leggyakoribb okok az ügyfél vagy a fizetőkártya kibocsátója oldalán keresendők, különösen a böngésző beállításainak és konfigurációjának kombinációjában, ill. a fizetési átjáró használatakor a fizetés helytelen ellenőrzésében.

2021 januárjában lépett érvénybe az Európai Unió PSD2 (Payment Service Directive 2) elnevezésű szabályozása, amely az EU-n belül a fizetések biztonsága és egységesítése terén számos változást hozott. A szabályozás részeként kiadásra került az RTS (Regulatory Technical Standards) műszaki specifikáció, a biztonság megerősítése és a pénzügyi csalások visszaszorítása érdekében. A legfontosabb az ún. SCA (Strong Consumer Authentication), amely a távoli fizetési műveletek esetén alkalmazandó erős ügyfél-hitelesítés követelménye - az online fizetési tranzakciók során a hitelesítés és a felhasználó ellenőrzésének további szintjei kötelezőek.

A fizetési átjáró és a fizetőkártya segítségével való sikeres fizetés érdekében ellenőrizze a következőket:

 • a fizetőkártya alkalmas-e internetes fizetések végrehajtására,
 • elegendő pénz van-e a számlán / kártyán, és nem lépte-e túl a fizetőkártya esetében érvényes limiteket,
 • nem járt-e le a kártya érvényessége (a lejárati dátum a fizetőkártyán szerepel),
 • támogatott-e az Ön fizetőkártyájának típusa,
 • követi-e saját bankjának ajánlásait.

Ha bankja további fizetési ellenőrzést ír elő és alkalmaz, kérjük, ellenőrizze, hogy helyesen adta-e meg a kódot (pl. 3D secure), vagy megerősítette-e a tranzakciót a banki alkalmazásban.

Az internetes böngésző és annak kiegészítő moduljai konfigurációját illetően az autópályamatrica-vásárláskor javasoljuk a következőket:

 • ne használjon Internet Explorer böngészőt,
 • ne használjon hirdetésblokkolóként működő bővítményeket (add-on) - pl. AdBlock stb.,
 • ne használjon a böngészőben a cookie-kat és az ideiglenes fájlokat kezelő bővítményeket (add-on),
 • a böngészőben ne használja a „Vissza” gombot, helyette az oldalon megjelenő kezelőelemeket használja,
 • ne használja az böngészőjét szigorú védelmi módban,
 • a vásárlás során a fizetés megtörténtét követően ne zárja be a fizetési átjárót megjelenítő böngészőfület, hanem várja meg az átirányítást az eznamka oldalra, ahol a vásárlás befejeződik és megjelenik az autópályamatrica-vásárlás visszaigazolása,
 • a banki interfészek és alkalmazások korlátai miatt a lehető leghamarabb hajtsa végre a fizetést, ideális esetben 3 percen belül.

Az elektronikus autópályamatrica-vásárlás folyamata csak akkor tekinthető sikeresnek és befejezettnek, amikor az autópályamatrica-kiválasztási és vásárlásnyilvántartási rendszer kiállítja a "Autópályamatrica vásárlásáról szóló igazolást".

Ha kételkedik a vásárlás sikerességét illetően, kérjük, ellenőrizze az Autópálya-matrica meglétét és érvényességi idejét az „Az autópálya-matrica megvásárlásának ellenőrzése”, funkcióval, vagy az eznamka mobilalkalmazásban, ill. az Ügyfélszolgálat segítségével.

Az autópálya-matrica vásárlással kapcsolatos további részletes információ az Útdíjbefizetéseket kezelő szervezet által kiadott A matrica megfizetésére vonatkozó általános feltételek vonatkozó rendelkezéseiben; a szöveg ebben a menüpontban a Letölthető dokumentumok cím alatt olvasható.