14. 12. 2015 |
Sajtóközlemény
|
Author
NDS

Díjfizetési mentesség

Ebben az évben elegendő volt, ha a rokkant parkolókártyával rendelkező autósok a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaságnak (Národná diaľničná spoločnosť) elküldött kérelemmel előzetesen regisztráltatták az útdíjfizetés alól mentesíteni kívánt járművüket. A nyilvántartásba vételt követően a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság az autós címére a jármű regisztrálását bizonyító igazolást küldött.

 

Mi nem változik

Az útdíjfizetés alól mentesülő jármű 2015-ös regisztrálása 2016-ra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy a díjfizetés tekintetében fennálló mentesség a jövő évben is érvényes marad. A díjfizetési mentességet élvező járművek esetében nem kell ismételten kérvényezni a regisztrációt.

 

Ha a rokkantkártyával rendelkező súlyosan egészségkárosodott személy még nem igényelte a díjfizetés alóli mentesítést, az eddigi, hagyományos módon 2015.12. 31-éig még megteheti.  A www.dialnicnenalepky.sk honlapon tájékoztatást kap arról, hogyan kérheti az útdíjfizetés alóli mentességet, ugyanott elérhetőek a kérelem benyújtásához szükséges nyomtatványok is. A rokkant parkolókártyával rendelkező személyek 2015. 12. 31-ig küldhetik el a díjmentességi kérelmet a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság címére.

 

  • ha nem változtak a regisztráció feltételei (pl. lejárt a rokkantkártya érvényessége), az útdíj fizetése alól mentesülő jármű regisztrációja addig a dátumig érvényes, amely a jármű regisztrálását bizonyító igazoláson fel van tüntetve.

 

Mi változik

2016. 1. 1-jétől  megváltozik a díjmentesség iránti kérelmek beadásának módja. Ettől az időponttól kezdődően ugyanis a kérelmeket a www.eznamka.sk internetes portálon vagy a kerületi székhelyeken működő kiemelt értékesítési helyeken lehet majd benyújtani. Ezeknek az értékesítési helyeknek a jegyzéke a www.eznamka.sk honlapon olvasható.

 

2016. 1. 1-jétől nem lesz lehetőség arra, hogy a jármű díjmentességére irányuló kérelmet az érintettek postán küldjék el. A kérelem benyújtásával kapcsolatos valamennyi részletes információ és a szükséges nyomtatványok 2016. 1. 1-jétől a fenti internetes címen elérhetők lesznek.

 

 

Forrás:

Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (Národná diaľničná spoločnosť, a.s.)